Всичко за слънцезащитни продукти за лице.

Слънцезащитните продукти за лице са един от най-важните етапи за грижа за кожата. Активните слънчеви лъчи бързо състаряват кожата, изсушават я отвътре, допринасят за появата на лунички, зачервяване и пигментни петна. Козметолозите препоръчват да използвате кремове през цялата година, като ги избирате с различна степен на защита и допълнителни активни компоненти според нуждите на вашата кожа. В тази статия ще ви разкажем за основните моменти, необходими при избиране на слънцезащитен продукт.

С какво са вредни ултравиолетовите лъчи?

Съществуват няколко вида ултравиолетови лъчи:

1. Лъчи тип А (UVA) – съставляват около 70% от цялото ултравиолетово излъчение. Дълбоко проникват в кожата, предизвикват фото стареене на кожата, лесно проникват през обикновеното стъкло. 2. Лъчи тип В (UVB) – повечето от тях остават на повърхността. Тези лъчи предизвикват потъмняването на кожата (когато хващаме тен) и отговарят за слънчеви изгаряния, също така и за появата на рак на кожата.

В малки дози слънцето има благоприятен ефект върху организма: започва производството на витамин D, ценен микроелемент за здравината на зъбите и ноктите и еластичността на мускулната тъкан. Витамин D влияе върху производството на серотонин, хормона на радостта. Всички забелязват: щом слънцето изгрее, настроението се повишава!

Но в големи количества слънчевите лъчи могат да бъдат изключително вредни, поради което съвременните производители произвеждат кремове – “екрани от слънцето” (suncreen).

Какво е SPF и от какви лъчи защитава кожата?

SPF – Sun Protection Factor. Той е предназначен да предпазва кожата от лъчи тип В(UVB).

А за защита на кожата от лъчи тип А(UVA) са използва японска система, която на опаковките е отбелязана като PA и знак “+”. Съответно, колкото повече “+” има след РА, толкова е по-силна защитата от фото стареене на кожата. Основно тази система на обозначения се използва в азиатска козметика.


В Европа има закон относно това, че ако слънцезащитен продукт предпазва и от двата вида лъчи (UVA, UVB), то на опаковката му трябва да бъде написано “Broad Spectrum”.


Какви филтри се използват в слънцезащитните продукти?

Същестуват 2 вида филтри, които предвазват кожата от вредни ултравиолетови лъчи:

 • Физически филтри (минерални). Към тях се отнасят само два филтра – Titanium Dioxide и Zink Oxide. Този тип филтри образува плътен филм върху кожата и отразява слънчевите лъчи, предпазвайки кожата. Те са абсолютно безопасни и се препоръчват за деца. Не дразнят кожата, дори чувствителна, не запушват порите. Но имат и няколко минуса – могат да оставят бели следи върху кожата и много лесно се премахват при контакт с водата. Примерно, ако използвате влажна гъба за грим, след като сте нанесли слънцезащитен крем с физически филтри, трябва много да внимавате, иначе просто ще изтриете крема от лицето и той няма да защитава кожата ви.
 • Химически филтри. Този тип филтри работи поглъщайки слънчевите лъчи и ги преобразува в енергия (създава топлинен ефект върху кожата). Плюсовете са – не оставят бели следи, идеално се нанася гримът върху тях. Минуси – трябва да се нанасят предварително (за 20-30минути), има вероятност да не подхождат на кожа с розацея или зачервявания.

Много съвременни брандове произвеждат слънцезащитни продукти с използване на химически и физически филтри заедно. За да разпознаете това – внимателно прочетете състава на етикета: компонентите са изброени в низходящ ред според количеството им в продукта.


Могат ли слънцезащитни продукти да бъдат опасни?

През май 2019 г. FDA (Администрация по храните и лекарствата), правителствена агенция, подчинена на Министерството на здравеопазването на САЩ, представи резултатите от проучване върху слънцезащитни продукти. По-конкретно, Американската агенция по храните и лекарствата е проучила свойствата на най-разпространените SPF филтри, открити в слънцезащитни кремове. Експертите на FDA са установили, че някои популярни UV филтри, предназначени да предпазват кожата от слънцето, могат да проникват в кръвообращението, преминавайки епидермалната бариера.

Слънцезащитните кремове проникват в тялото – звучи много страшно. Не ли е по-добре да се откажем от тях в този случай? Това е лоша идея, като се имат предвид всички вреди, които UV лъчи могат да нанесът на кожата и тялото като цяло. По-специално връзката между слънчевата радиация и рака на кожата е доказан и добре проучен факт. В допълнение, ултравиолетови лъчи отдавна са известни като виновници за преждевременното стареене на кожата: причиняват дегенеративни промени в клетките на кожата, фиброзната тъкан и кръвоносните съдове, което води до появата на бръчки.

Най-добрата стратегия е да избягвате използването на слънцезащитни кремове, които съдържат следните филтри, които не се препоръчват от FDA:

 • Octocrylene
 • Octisalate
 • Homosalate
 • Octinoxate
 • Oxybenzone
 • Enzacamene
 • PABA

За да ви улесним търсенето на тези компоненти в състава на продуктите (не винаги се пишат на опаковката така. например вместо Enzacamene може да пише 4-Methylbenzylidene Camphor), ето няколко линка, където може да проверявате съставите и да контролирате наличието им: COSDNA и INCI.


Всяка година Environmental Working Group съставя списък от стотици безопасни слънцезащитни продукти, включително минерални (физически) и химически.

Любопитни факти за слънцезащитни продукти.

1. Някои плажни курорти забраняват използването на слънцезащитен крем. Продуктите с химически филтри могат да бъдат вредни за околната среда при попадане във водоеми.
Например, оксибензонът е един от признатите виновници за увреждането на кораловите рифове. Така че от 2018 г. продажбата на козметика, съдържаща оксибензон и октиноксат, е забранена на Хаваите, а други държави също обмислят подобни забрани.
Въпросът е, че химическите слънцезащитни продукти не са биоразградими. Веднъж попаднали във водата от кожата на почиващите, те остават в околната среда, точно като например пластмасови сламки за коктейли. Знаейки това, редица курорти искат да дадат предпочитание на минерални слънцезащитни продукти, които са биоразградими. Такива ограничения могат да се срещнат например на следните места: Кий Уест (Флорида), остров Бонайре (Карибите), островната държава Палау, природните резервати и кораловите рифове на мексиканските курорти Плая дел Кармен, Ривиера Мая, Козумел.

2. Слънцезащитният крем трябва да се прилага както през зимата, така и на закрити помещения. Докато повечето хора се сещат за този тип продукти само преди лятото, то за тези, които искат да защитят кожата си от преждевременно стареене, правилото за сезонност е остаряло. Дерматолозите и козметолозите са съгласни, че слънцезащитни продукти е най-добрият начин за забавяне на появата на бръчки и други признаци, свързани с възрастта.

3. “Дневната светлина и слънчевата светлина (дори лъчите, които влизат през прозорците) причиняват значителни щети на ДНК на кожните клетки, въпреки че не можете да я видите”, казва холивудският дерматолог Рене Руле. Искате ли най-добрия крем против бръчки? Това е Слънцезащитен крем. Специалистът също така съветва да прилагате антиоксидантни серуми (например с витамин С) под слънцезащитния крем, за да подобрите анти-стареещия ефект при продължителна употреба на слънцезащитния крем.

4. Повечето хора използват неправилно слънцезащитен крем. Когато разпределяме продукта върху кожата на лицето, обикновено пропускаме от 11 до 21% от повърхността на кожата. Особено често е засегната от този проблем зоната около очите – най-тънката и чувствителна. Нека бъдем по-внимателни.

И така, да напишем основните неща, които искаме да разберете след прочитане на тази статия:

 • подбирайте качествен продукт, който отразява (или абсорбира) опасните UVA и UVB лъчи възможно най-ефективно
 • нанасяйте този тип продукти предварително, оптимално количество – от половин до една чаена лъжичка за цяло лице и шия
 • спф крем трябва да е отделен продукт в вашата рутина. Изполване на фон дьо тен с спф фактор няма да ви даде същата защита
 • слънцезащитен крем трябва да се нанася като последен етап от рутината. Не нанасяйте върху него ваш любим овлажняващ крем! В този случай ефективността на продукта ще се снижи с 20%
 • не забравяйте да подновявате редовно спф крем независимо от степента на защитата му
 • добрият продукт трябва да има естествени екстракти, масла, антиоксиданти, витамини А, С, Е, флавоноиди, както и минерали. Само такъв “коктейл” ще работи: ще защитава от слънцето и в същото време ще подхранва кожата и поддържа хидробаланс
 • почиствайте всяка вечер кожата си с хидрофилно олио (има доказани изследвания, че именно олиото почиства кожата след спф крем най-добре) и след това с почистваща пяна/гел
 • редовно, целогодишно използване на слънцезащитен крем е залогът за добре изглеждаща и млада кожа!

Оставете коментар

Your email address will not be published.