Защо ни се появяват черните точки по лицето?

За разлика от мазен блясък или акне, черните точки са познати на мнозина – те могат да се появят на всякакъв тип кожа. Защо възникват и как да се отървете от тях (и дали е необходимо да го направите), ще разкажем в тази статия.

Първо да разберем какво представляват тези черни точки?

Черните точки също се наричат ​​отворени комедони. Те се образуват, когато порите се запушат със смес от себум и мъртви кожни клетки. Много от женит объркват черните точки и феномен, наречен sebaceous filaments.

 • При наличието на черните точки порите са напълно запушени.
 • Sebaceous filaments (в превод от латински “мастните канали”) са елемент от структурата на космения фоликул. Те не запушват порите, но като че ли ги облицоват отвътре и служат като вид канал, през който себумът се отстранява на повърхността на кожата.

Не всеки човек има черни точки, но всеки има мастни канали. И ако можете да се отървете от първите или значително да намалите техния брой, тогава унищожаването на вторите е загуба на време и пари. Те така или иначе ще се появят отново.

За да разберете какъв вид образувание ви притеснява, просто ги разгледайте по-отблизо:

 • черни точки – плътни, подобни на корк образувания с тъмен и плътен връх;
 • съдържанието на мастните канали (sebaceous filaments) имат полупрозрачен жълт или сивкав оттенък и, ако бъдат изтискани, ще излязат на повърхността под формата на конец, който наподобява вазелин по текстура.

Мастните канали, които се отварят в порите, са много важни мастни канали, които обновяват защитната хидролипидна мантия на кожата. Съдържанието им в порите се състои от смес от клетки на епидермиса, себум и бактерии.

Причини за появата на черни точки.

Разширените пори най-често са генетична предопределеност. Нито козметиката, нито лазерната шлифовка ще помогнат за пълното им премахване, порите могат да бъдат намалени само за известно време. Това е функция на кожата, която е трудна за борба.
Разширените пори обикновено са признак на мазна или комбинирана кожа с повишено производство на себум. Невъзможно е от мазна кож да стане нормална кожа, но е напълно възможно да се приближи до това състояние.

Ако кожата ви отделя твърде много плътен себум, който запушва порите, окислява и развива пигментация, в крайна сметка получаваме така наречените черни точки.

И така, какво може да доведе до появата на черни точки?

 • Хормони. По време на пубертета, поради хормоналния скок, секрецията на себум се увеличава, което води до появата на акне и комедони. Но нестабилността на хормоналния фон може да се случи в зряла възраст. Например, по време на бременност или по време на менопаузата.
 • Питание. Към днешна дата пряка връзка между храненето и състоянието на кожата не е научно установена. Забелязано е обаче, че обостряне на кожни проблеми често се случва, ако в диетата се появи следното: мазни ястия, шоколад, мляко и мазни млечни продукти, въглехидрати (хляб, сладкиши).

Също така, акнето често се среща при страдащите от стомашно-чревни разстройства (гастрит, язва). Ако сте загрижени за възпаление на кожата, не забравяйте да посетите гастроентеролог.

Неправилно подбрани продукти за грижа за кожата.

 1. Вещества като талк, силикон, кокос и минерални масла се считат за комедогенни. Разбира се, всичко зависи от процента на тяхното съдържание във формулата. Но ако забележите, че след използване на този или онзи продукт, порите се запушват по-бързо от обикновено, проверете състава за наличието на тези конкретни компоненти.
 2. Недостатъчно почистване. Дори дебел слой фон дьо тен няма да навреди на кожата ви, ако я измиете навреме. Твърдението, че кожата „не диша“ под козметиката е мит, но фон дьо тенът все още може да попречи на оптималното регулиране на себума. Така че използвайте некомедогенни основи.
 3. Нередовен пилинг. Не трябва да се пренебрегва ексфолирането. Ексфолирането е необходимо за кожата, така че мъртвите клетки на епидермиса да не пречат на себума да излезе на повърхността. Ако не го направите, това може да доведе до запушване на порите и черни точки в резултат.

Черни точки: какво да правя?

За да запазите порите си чисти възможно най-дълго, следвайте няколко прости указания.

 • Не забравяйте да миете лицето си 2 пъти на ден. Особено важно е това да става сутрин, защото пикът на производството на мазнини пада в периода от 4:00 до 5:00 часа.
 • Не пестете време за да проучите състава на козметиката, преди да купите, особено ако вече знаете кои съставки са комедогенни за вас.
 • Не пренебрегвайте ексфолирането. Натрупването на ороговели частици на кожата възпрепятства здравословното регулиране на себума и предотвратява проникването на активните вещества от вашата козметика в кожата.
 • Продуктите, съдържащи такив активен компонент, като BHA киселина (салицилова киселина) , ще помогне за стесняване на порите и произвеждане на излишен себум, но не бива да злоупотребявате с нея – особенно ако не сте ползвали никакъв тип киселини преди. Започвайте от по-малко процентно съдържание салицилова киселина.
Напишете ни за Ваш опит на борба с черни точки – какви продукти използвате? И дали сте постигнали успехи в намаляването на количеството на черните точки? Съвсем скоро очаквайте нова статия в блога за салицилова киселина ❤

Оставете коментар

Your email address will not be published.