Салицилова киселина – спасение за проблемна кожа.

Салициловата киселина е често срещан компонент в козметиката за борба с акне и грижата за мазна, комбинирана и проблемна кожа. Но този компонент не само ефективно облекчава възпаленията, но и нормализира производството на себум и изравнява тена на лицето. Освен това салициловата киселина е съставка с висока степен безопасност!

Този вид киселина принадлежи към фенолните киселини и представлява безцветни кристали, които са слабо разтворими във вода. Произвежда се чрез химичен синтез, в състава на козметиката е обозначена в съответствие с международната номенклатура INCI като Salicylic Acid. Тази киселина е извлечена за пръв път от кората на върбата в края на 19 век.

Свойства.

Салициловата киселина се различава от подобни на нея киселини с по бързото си действие и ефективност. Ето основните й предимства:

 • разрушава връзките между клетките на роговия слой, като осигурява бързо ексфолиране и допринася за изравняването на релефа на кожата и тенът на лицето;
 • бори се с бактериите;
 • намалява производството на себум.

Салицилова киселина в козметика за лице.

Основната задача на салициловата киселина е да реши проблемите с мазната и проблемна кожа, склонна към акне, пъпки и черни точки. Ако кожата ви е проблемна, но при това е суха или нормална – просто нанасяйте продукта локално, само върху проблемните участъци.

В състава на продуктите за грижа тази съставка изпълнява няколко важни функции:

 1. Ексфолира. Този важен компонент помага за премахването на мъртвите клетки (особено ако кожата е мазна) и предотвратява появата на нови възпаления.
 2. Намалява размера на порите. Поради способността си да разкъсва връзките между кератиноцитите в каналите на мастните жлези, тя улеснява оттичането на излишния себум, като помага за намаляване на размера на порите.
 3. Възстановява. Когато се прилага върху кожата, салициловата киселина не само предизвиква незабавен процес на ексфолиране, но и активира клетъчното делене. По този начин възстановяването на цикъла на обновяване на клетките става по-бързо.
 4. Бори се с бактериите. Благодарение на изразения си антибактериален и противовъзпалителен ефект, салициловата киселина намалява и предотвратява появата на признаци на проблеми по кожата, акне и следи от акне.
 5. Изсветлява. Със своя мощен ексфолиращ ефект, салициловата киселина прави тенът на кожата видимо по-изравнен. Тази способност се използва в продукти за борба с пигментацията и някои форми на акне – следите, които остават върху кожата след акне (белези, промени в тена на кожата).

Как се използва салицилова киселина?

Оптимална концентрация на салицилова киселина за лице в козметиката е 2%. Важно е рН на продукта да не надвишава 4, само в този случай ще започне процесът на ексфолиране. Бета хидрокси киселината е мастноразтворима (BHA): освен че ексфолира повърхностния слой на кожата, тя е способна да прониква в порите, разтваряйки себумните тапи, премахвайки акнето и лекувайки възпалението.

Салициловата киселина за лице може да се използва по различни начини, в зависимост от типа кожа, нуждите и най-важното от концентрацията. По-добре е да започнете да използвате киселина с малки концентрации, до 1%, и постепенно, оставяйки кожата да свикне с нея. Не забравяйте за слънцезащитните продукти: киселините повишават чувствителността на кожата към ултравиолетова светлина, така че нанасянето на слънцезащитни продукти с SPF е задължително дори през зимата. Ако има няколко стъпки във вашата рутина, не забравяйте да дадете време на киселината да попие – поне 20 минути и след това продължете.

BHA киселина за лице е задължителна при грижата за мазна кожа: тя ви позволява да регулирате производството на себум и да почиствате порите. В допълнение, BHA стимулира производството на колаген и подобрява бариерната функция, като по този начин комбинира противовъзпалителни и противостареещи ефекти.

Как се обозначава салицилова киселина в козметика за лице?

BHA киселина се отбелязва по няколко начина в състава на продуктите:

 • екстракт от кора на върба (Willow bark extract). Има най-меко въздействие и е идеален ако не сте използвали киселини в продукти за грижа на лице преди.
 • бетаин салиицилат (Betaine salicylate). Рекомендована концентрация до 4%.
 • салицилова киселина (Salycylic acid). Най-добра концетрация между 1-2%. Има най-активно въздействие върху проблемите по кожата.

Внимание! Салицилова киселина не се препоръчва за бременни и кърмящи жени!

Продукти с салицилова киселина.

 • COSRX LOW PH GOOD MORNING GEL CLEANSER – ПОЧИСТВАЩА ГЕЛ-ПЯНА ЗА ЛИЦЕ. Нежна почистваща пяна за лице с съдържание на BHA киселина (в състава е обозначена като Betaine Salicylate) и ектракт от чаено дърво. Идеална комбинация за кожа с видими проблеми и за тези които само започват да въвеждат салицилова киселина в рутината си. Пяната може да се използва всеки ден.
 • PURITO CENTELLA GREEN LEVEL ALL IN ONE MILD PAD – ПОЧИСТВАЩИ И ОВЛАЖНЯВАЩИ ТАМПОНИ ЗА ЛИЦЕ С ЕКСТРАКТ ОТ ЦЕНТЕЛА. Памучни тампони с високо съдържание на екстракт от центела азиатика (един от най-обичаните и действени компоненти в корейската рутина) и салицилова киселина (в състава е обозначена като Betaine Salicylate). Продуктът е универсален и може да се използва както за лице така и за проблемни участъци по тялото. Съдържание на BHA киселина в този продукт е подходящ за начинаещи.
 • LEEGEEHAAM GROW TEA TREE 70 BHA TONER – ОВЛАЖНЯВАЩ, УСПОКОЯВАЩ ТОНЕР ЗА ЛИЦЕ С ЕКСТРАКТ ОТ ЧАЕНО ДЪРВО. Страхотен тонер, създаден точно за проблемната кожа! Високо съдържание на екстракт от чаено дърво в комбинация с салицилова киселина (в състава е обозначена като Salix Alba (Willow) Bark Extract и Betaine Salicylate) са супер съставки за борба с възпаления, пъпки, акне, черни точки. Може да се ползва както ежедневно, така и да се нанася само при нужда върху проблемни участъци.
 • COSRX AHA/BHA CLARIFYING TREATMENT TONER – ПОЧИСТВАЩ ТОНЕР С AHA И BHA КИСЕЛИНИ. Мек почистващ тонер с съдържание на няколко вида киселини – гликолова (AHA киселина) и салицилова киселина (в състава е обозначена като Salix Alba (Willow) Bark Extract и Betaine Salicylate) и също така овлажняващи компоненти. При използване на този продукт не забравяйте да нанасяте слънцезащитен крем.
 • SOME BY MI AHA BHA PHA 30 DAYS MIRACLE TONER – ТОНЕР ЗА ЛИЦЕ С 3 ВИДА КИСЕЛИНИ. Един от най-любимите ни продукти за борба с видими недостатъци! Идеално съчетание на 3 вида киселини, при това концентрацията им в състава не е висока и този продукт може да бъде използван от всеки тип кожа. Салициловата киселина се използва в този тонер в чист вид (в състава е обозначена като Salicylic Acid).

Оставете коментар

Your email address will not be published.