Хидрофилно олио: защо да го използваме и по какъв начин?

Едните обожават този азиатски продукт, докато други се страхуват от него. Нека да разберем тази тема по-подробно.

Хидрофилното олио днес е също толкова популярен козметичен продукт, колкото мицеларната вода или почистващото средство за лице. Мнозина обаче все още имат недоверие към него, защото „това е олио“.

Какво е гидрофилно олио?

По своята структура хидрофилното олио е “полуфабрикат” за създаване на емулсия.

При контакт със суха кожа, то взаимодейства със себум и мастноразтворими примеси и след това, когато се добави вода, олиото незабавно се превръща в мляко и се изплаква с топла вода без остатък.

Има олио и в твърда форма. Казват се хидрофилни почистващи балсами. Тук текстурата има допълнителен етап: когато се прилага върху кожата, твърд балсам първо се разтопява и се превръща в течно масло, а при последващ контакт с вода – в мляко.

Между другото, хидрофилното масло е изобретение не на корейци, а на германци. Д-р Майкъл Бабор излезе с този инструмент през 1955 г. По-късно рецептата му е възприета от японски и корейски компании, а сега се произвежда от много козметични компании в Европа, САЩ и Русия.

Как хидрофилно олио се превръща в емулсия (мляко)?

Всъщност всичко е просто. За да създадете каквато и да е емулсия (мляко, крем), трябва масло и вода да “станат приятели”. За да се получи това, в състава се въвеждат емулгатори – специални повърхностно активни вещества (ПАВ), които позволяват да постигнете равномерна текстура.

И ако обикновеното олио не може просто да се отмие с вода от кожата, хидрофилното олио се отстранява идеално, без да оставя мазни следи по кожата.

С какво е полезно хидрофилно олио за кожата ни?

Хубаво е само по себе си, че става въпрос за олио. Олиата омекотяват кожата, помагат й да поддържа целостта на хидролипидната мантия, което влияе директно върху нивото на влага.

Почистването в този случай не е агресивна процедура, след която кожата спешно се нуждае от порция влага и хранителни вещества, а е много нежна. Интересно е, между другото, че хидрофилното олио е в състояние дори да изглади негативните последици от излагането на твърда вода върху кожата.

Може би сте чували твърдението, че хидрофилното масло не трябва да се използва за измиване на мазна кожа. Това е мит. Напротив, намалява активното производство на себум и контролира работата на мастните жлези. Затова го използвайте смело! Рецензиите на момичета с кожа, склонна към омазняване, са доказателство за това.

Голямото предимство е, че грижата с хидрофилното олио няма да е повърхностна. Този продукт не просто премахва замърсяването. Действа на по-дълбоко ниво – почиства порите, разтваря замърсяванията и мазнините.

Какъв е правилният начин на ползване на хидрофилно олио?

Преди да нанесете хидрофилно олио, не е необходимо да премахвате грима си предварително. Самото олио се справя перфектно с тази задача. Необходимо е продуктът да се прилага само върху суха кожа. Олиото веднага ще започне да разтваря мазнините, примесите и частиците от козметиката.

След кратко изчакване можете да продължите към следващата стъпка – да превърнете маслото в емулсия с вода и пълно измиване.

Почиствайте лицето само с топла вода. Измийте хидрофилно олио заедно с остатъците от грима. И след това отново измийте с гел или пяна.

Оставете коментар

Your email address will not be published.