Здрав микробиом – пътят към млада кожа.

Известно е, че човешката кожа е „дом“ за много микроорганизми, включително гъби, вируси, археи и бактерии (най-многобройните от нейните обитатели). Но тези микроорганизми не само се радват на „гостоприемството“ на кожата, получавайки на нейната повърхност условия за живеене и хранителни вещества (компоненти на себум, липиди, кератин). Те влияят и върху самата кожа – нейния метаболизъм и здравето като цяло. В момента се знае много за факта, че дисбалансът в качествения и количествен състав на микробиома е тясно свързан с възпалението и имунните реакции и в крайна сметка с кожни заболявания като атопичен дерматит, псориазис, акне, розацея и др. Следователно поддържането на „здравословния“ състав на нашият микробиом понастоящем се счита за един от основните компоненти на терапията при тези състояния, но не само с цел тяхното лечение и профилактика. Тези микроорганизми, които живеят върху кожата ни, засягат широк спектър от нейните жизненоважни процеси, включително, както се оказа, процеси на стареене.

Всички знаем отлично, че процесите на хронично възпаление могат да ускорят появата на признаци, свързани с възрастови промени. И тъй като промяната в баланса на микробиома причинява имунно-възпалителни реакции, следователно, тя индиректно (макар и не само) засяга стареенето. Важно е да се отбележи, че свързаните с възрастта промени, както и естественото биологично стареене на самата кожа – промяна в липидния състав, активността на мастните и потните жлези, рН, т.е. средата, в която живеят микроорганизмите, което очевидно води до промяна в техния състав и следователно допринася за възпалението. Оказва се взаимна гаранция. Но, както се оказва, тук играе роля не само възпалението, свързано с възрастта.

В ново проучване, публикувано в едно от списанията на издателството Nature — Communications Biology, корейски учени сравняват състава на микробиома на млади и възрастни пациенти, за да подчертаят разликите между тях. За да направят това, те събраха проби от микробната общност на кожата на лицето от 26 млади (20-30 години) и 26 зрели жени (40-53 години) и извършиха метагеномен анализ на микробиомния състав. Възрастовата граница беше определена на 54, за да сведе до минимум ефектите от свързаните с възрастта промени в себума, влагата и клетъчната пролиферация, които, както бе споменато по-горе, могат значително да променят състава на микробиома.

В резултат на това беше разкрита значителна разлика в броя на бактериите от рода Streptococcus между групите – имаше значително повече от тях в млада кожа, отколкото в по-зряла кожа. Най-голямата разлика беше в съдържанието на S. infantis.

За да потвърдят, че стрептококът е основният микроб, който определя стареенето на кожата, авторите след това сравняват неговото количество с еластичността на кожата – един от основните параметри на състоянието му, което се влошава с възрастта. Всъщност броят на бактериите от рода Streptococcus и S. infantis, по-специално, е значително по-висок в групата с висока еластичност на кожата (т.е. сред младите хора), отколкото в групата с ниска еластичност (хора в зряла възраст) .

Тези резултати показват само корелация, а не причинно-следствена връзка. Предишни изследвания обаче показват, че някои съединения, секретирани от бактерии, могат да имат анти-ейдж ефект върху фибробластите на човешката кожа. Учените предполагат, че многобройни стрептококови колонии също могат да отделят подобни активни вещества.

Въпреки че проучването включваше относително малък брой участници, неговите резултати дават позволяват да разберем за ролята на стрептококите в поддържането на младостта на кожата, както и че те могат да се използват за тази цел в козметиката. По този начин здравословният микробиом е не само здрава, но и млада кожа!

Източник на данни: Kim G, Kim M, Kim M, Park C, Yoon Y, Lim DH, Yeo H, Kang S, Lee YG, Beak NI, Lee J, Kim S, Kwon JY, Choi WW, Lee C, Yoon KW, Park H, Lee DG. Spermidine-induced recovery of human dermal structure and barrier function by skin microbiome. Commun Biol. 

Ако Ви е било интересно и искате да публикуваме още статии по тази много интересна тема за микробиом на кожата, пишете ни долу в коментари!

Оставете коментар

Your email address will not be published.